Ovanligt larm vid kärnkraftverket Olkiluoto i Finland

2020-12-11 08:26  
Någonting har hänt vid kärnkraftverket Olkiluoto. Arkivbild. Foto: Robert Henriksson / SvD / TT

Ovanligt höga nivåer av radioaktiv strålning har uppmätts i ett kärnkraftverk på Finlands västkust – drygt 20 mil från den svenska. Situationen uppges dock vara under kontroll.

Avvikelsen vid kärnkraftverket Olkiluoto upptäcktes vid 12-tiden på torsdagen, svensk tid, och beskrivs som allvarlig och exceptionell. Larmet gick, verkets ena reaktor stängdes av automatiskt och byggnaden isolerades.

Ingen radioaktivitet har läckt ut och det har inte förelegat någon fara för människor eller omgivning, enligt Strålsäkerhetscentralen (Stuk).

Olkiluoto är ett av Finlands två kärnkraftverk. Det har två kokvattenreaktorer och ligger i Euraåminne, i höjd med svenska Hälsingland på andra sidan havet.

Fel i filter

– Det ser ut som att felet uppstått i reaktorvattnets rengöringsfilter. Filtret ser ut att ha gått sönder och delar av dess radioaktivitet hamnat i reaktorn, säger Jarmo Tanhua, vd för Olkiluotos ägarbolag Industrins kraft, till Yle.

– Gränsen för ett alarm överskreds av en svängning i strålningsnivån. Det är en exceptionell händelse som inte har skett tidigare i enhetens historia.

Läs mer: Planerad ny kärnreaktor drabbas av flera avhopp

Strålningen uppges nätt och jämnt ha överskrivit gränsvärdet för att larmet skulle gå. En mindre mängd strålning ska ha läckt ut genom den vanliga ventilationen, men inte mycket mer än vad som släppts ut vid normal drift, enligt Stuk.

Finlands hälsovårdsminister Krista Kiuru och familje- och omsorgsminister Anna-Kaisa Pekonen tog snabbt initiativ till en presskonferens för att delge olika åtgärder som vidtagits med anledning av larmet. Bland annat råder en särskild beredskap vid sjukhuset i landskapet Satakunta.

Läs mer: Kinas första egna kärnreaktor har startat

Inga särskilda åtgärder vidtas i området runt omkring verket. Människor i närområdet behöver inte söka skydd eller äta jodtabletter, understryker Stuk. Inga anställda arbetar i den berörda delen av anläggningen.

Dröjde en timme

Det dröjde nästan en timme mellan det att reaktorn stoppades och att ansvariga myndigheter underrättades.

Det är helt klart för länge, vår strävan är att få ut information snabbare. Nu kan distansarbetet under den här coronatiden ha medverkat till att det tog lite längre tid än det borde, säger Stuks generaldirektör Petteri Tiippana till Hufvudstadsbladet.

FN:s internationella atomenergiorgan IAEA meddelar att den informerades av finländska myndigheter vid klockan 13 och att det fortsatt finns kontakt mellan dem. Även svenska Strålsäkerhetsmyndigheten säger sig ha blivit underrättad av sin finländska motsvarighet.

Olkiluoto planeras få en tredje reaktor, en tredje generationens tryckvattenreaktor, nästnästa år. Den skulle ursprungligen stå färdig för bruk år 2009, men har försenats många gånger om.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt