Oväder kan kosta sju tusen miljarder

2013-08-19 11:17  

Oväder kan kosta världens 136 största kuststäder sju tusen miljarder kronor per år 2050, varnar en rapport från Världsbanken.

Enligt rapporten, som har publicerats i Nature Climate Change, uppgår kostnaderna för skador i kustnära städer i dag till drygt 40 miljarder kronor. Städer som ligger särskilt illa till är Guangzhou i Kina och New York, Miami och New Orleans i USA.

Om städerna växer men förbättrar skydden mot översvämningar, och förutsatt oväder av samma typ som nu, så stiger skadekostnaderna till omkring 350 miljarder kronor per år 2050.

Utan förbättrat skydd, och inberäknat kraftiga klimatförändringar, exempelvis höjd havsvattennivå, uppskattas förlusterna av oväder i värsta fall till sju tusen miljarder kronor.

Värst utsatta städer 2050 är enligt rapporten Guangzhou och Shenzhen i Kina, de indiska städerna Mumbai och Kolkata och Guayaquil i Ecuador.

Rika städer bedöms ha bättre möjligheter att skaffa sig skydd mot översvämningar. Amsterdam bedöms ha tillgångar som hotas vid en översvämning värda 560 miljarder kronor, men risken för förlust bedöms bara till 20 miljoner kronor eftersom staden av tradition har skaffat sig ett effektivt skydd mot översvämningar.

Världsbanken räknar med att investeringar på 350 miljarder kronor per år i de 136 städerna skulle minska riskerna för förluster högst väsentligt.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt