Östkraft har beviset: <br></br>Svenskarna vill göra sin egen el

2008-04-28 07:30  

"Skulle du vilja producera egen el från sol eller vind?" frågade elhandelsbolaget Östkraft svenskarna och fick ett rungande Ja! till svar. Nu startar Östkraft en särskild fond för egen-el-projekt.

Genom att avsätta 45 öre per månad och privatkund på den fasta årsavgiften tillförs fonden över 1 miljon kronor per år som kan delas ut till olika projekt.

Fyra gånger om året ska medel ur fonden delas ut.

- Man ska kunna söka medel ur vår fond för att till exempel göra vindkraftsmätningar, att bygga balkongel eller undersöka om det går att bygga ut bäck för elproduktion, säger Arne Andersson, affärsområdeschef på Östkraft, till Ny Teknik.

Östkraft tog hjälp av undersökningsföretaget Synovate Temo när man ville pejla intresset för egen el.

- Hur intressant tycker du det låter att köpa någon form av produkter för att producera egen el från sol eller vind, till exempel solpanel till huset eller balkongen, litet vindkraftverk på tomten, delägare i ett vindkraftverk?, frågade Synovate Temos telefonintervjuare 512 privatpersoner.

”Mycket intressant” svarade 68 procent av de tillfrågade, alltså 348 personer.

Bara 100 personer var helt ointresserade. ”För krångligt”, var ett vanligt svar hos de ointresserade.

- Vi såg att det finns en potential som vi vill stimulera för att öka andelen förnybar energi i Sverige, säger Arne Andersson.

Östkraft är stort på klimatneutral el.

- 60 procent av den el som vi säljer kommer från förnybara energikällor. Vi köper till exempel upp en fjärdedel av all vindkraftsel som produceras i Sverige i dag, säger Arne Andersson.

Östkraft har ett omfattande samarbete med Sveriges energiföreningars riksorganisation Sero och köper sin vindkraftsel från Seros medlemmar.

- I ett elpris i dag ingår både kostnaden för elcertifikat och utsläppsrätter så vi betalar redan nu för bättre miljö. Man kan gott sitta nöjd om man köper el från oss, säger Arne Andersson.

Östkraft

Sveriges fjärde största elhandelsbolag med en kvarts miljon kunder och en årsvolym på drygt 6 TWh, motsvarande en svensk kärnreaktor.

Ägs av sju regionala energibolag, bland annat Tekniska Verken i Linköping. Nya delägare är Fyrstads Kraft i Lysekil och Höglands Energi i Nässjö.

Säljer ursprungsmärkt el: 60 procent förnyelsebar el, 24 procent fossila källor, 16 procent kärnkraftsel.

Köper 25 procent av all vindkraft som produceras i Sverige i dag.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt