Östersund frias för parasitvatten

2014-02-06 10:41  
UV-filter för vattenrening. (Illustration: Östersunds kommun)

Östersunds kommun begick inget miljöbrott när parasiten Cryptosporidium spreds i dricksvattnet för tre år sedan, enligt tingsrättens dom.

Kommunen slipper alltså betala de sex miljoner åklagaren hade yrkat på.

För att kommunen ska betala företagsbot krävs att en ansvarig person i kommunen begått en brottslig gärning. Det kan inte styrkas, anser tingsrätten.

En förutsättning för att någon ska dömas för att inte ha vidtagit en åtgärd är att det funnits en skyldighet att göra det. Men tingsrätten anser inte att det funnits några regler för vilka barriärer mot föroreningar som ska finnas. Det är inte bevisat att det 2010 fanns kunskap om risken för parasitangrepp, vilket är vad kommunens advokat Magdalena Persson drev i rätten.

Kommunen hade för dålig beredskap, enligt åklagaren. Östersunds kommun har försvarat sig med att kunskapen om parasiter i vatten var generellt låg i Sverige, och att det inte gick att förutsäga spridningen. Det var första gången i Sverige som parasiten spreds via råvatten.

Uppåt 30 000 personer blev magsjuka och kommuninvånarna tvingades koka kranvattnet i tre månader.

TT / Ny Teknik

Mer om: Vattenrening

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt