Oskarshamn fick igång den ombyggda O3:an i dag

2009-12-17 14:03  
O3 i Oskarshamn startade igen torsdagen den 17 december efter ett långt stillestånd på grund av uppgradering. Foto: OKG

I dag, när elpriset rusat till rekordhöjder, fick Oskarshamns Kraftgrupp igång den stora O3-reaktorn, som varit avställd sedan i våras. Det är nu Sveriges i särklass största reaktor.

Uppdaterad version med uppgifter om O3:ans effektökning

Elkunder och elhandlare protesterar i dag högljutt mot kärnkraftsbolagens dåliga hantering av sina anläggningar, som bara går på halvfart samtidigt som polarkylan fångar Sverige i ett järngrepp.

I dag på eftermiddagen kostade en kilowattimme el på Nordpool 14 kronor och 60 öre - en rekordnotering av samma dignitet som när förre riksbankschefen Bengt Dennis tryckte upp den svenska räntan till 500 procent under valutakrisen hösten 1992.

Flera elhandlare har i dag anklagat Vattenfall, Fortum och Eon för att ha svikit sitt ansvar att hålla kärnkraftverken i trim så att det inte ska uppstå elbrist mitt i vintern.

På Ringhalsverket står tre av fyra reaktorer stilla sedan länge och i Forsmark står en av tre reaktorer stilla.

Alla reaktorerna i gång i Oskarshamn
Fram till förra veckan stod två av Oskarshamns tre reaktorer stilla.

I torsdags fick man igång O2:an igen efter att ha fått ordning på vibrerande turbiner på och för en stund sedan meddelade Oskarshamns Kraftgrupp att man fått igång O3:an efter den långa avställningen för uppgradering som varat sedan i maj.

O3:an effekt har höjts från 1200 MW till 1450 MW och är nu världens största kokarreaktor.

Det är en rad förbättringar som gjorts - bättre kylsystem, ny turbin, ny generator ny 400 kV transformator och nya reaktordelar. Totalt har 1 miljon komponenter hanterats och 3 000 personer varit involverade.

Den omfattande ombyggnaden ska göra O3:an effektivare och säkrare samtidigt som den tekniska livslängden ökar till 60 år. O3:an har hittils varit i drift i 20 år.

Nu följer drygt två månaders provdrift med en begränsad elproduktion. I dag körde man på drygt 300 MW effekt och på den nivån kommer produktionen att ligga över jul.

I slutet av februari är provkörningarna klara och då ska reaktorn kunna köras för fullt. Fram till dess kommer effekten av variera under provkörningarna.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt