”Orörligt vindkraftverk - aprilskämt eller inte?”

2013-04-10 15:39  

LÄSARKOMMENTARER. Aprilskämt eller innovativt nytänkande? En artikel om att använda vinden för att producera el på ett nytt sätt engagerade läsarna.

"Aprilskämt eller inte. Jag gillar idén (då) den är i grunden innovativ och nytänkande på ett sätt som inte är särskilt vanligt".

Det skriver signaturen "Sven" som en kommentar till artikeln om en ny typ av vindkraftverk som saknar rörliga mekaniska delar och är nästan ljudlöst.  Istället produceras elen av positivt laddade vattendroppar som av vinden tvingas genom ett elektriskt fält mot den negativa elektroden.

Många fler än "Sven" gissar att det kan vara ett aprilskämt som Ny Teknik publicerade i efterhand 3 april.

Men det finns inget som tyder på att så skulle vara fallet. Forskarna från Delft University of Technology i Holland har med största sannolikhet verkligen byggt en prototyp av det nya vindkraftverket.

Flera andra av kommentatorerna tycker också att idén är intressant och några kopplar den till principen för åskväder och efterfrågar teknik där små blixtar framkallas ur fuktiga luftrörelser.

Några läsare diskuterar kostnaden för att framställa el med den nya tekniken.

"Även om vi antar att den här principen fungerar är det extremt osannolikt att den kan leverera ström för ens dubbla kostnaden mot konventionella vindkraftverk", skriver "Drygis".

Andra efterfrågar uppgifter om exempelvis verkningsgrad. I det underlag som Ny Teknik hade tillgång till fanns tyvärr inga uppgifter om det. Men "Anders S Lindbäck" har hittat data i en tidigare skrift om tekniken.

"Enligt detta papper från 2005 så kan det nå en verkningsgrad av 25 - 30 procent men tydligen har experimentet bara gett 7 procent verkningsgrad", skriver han.

Som brukligt kryddas kommentarsfältet med ironier och lustifikationer.

"Vindkraftverk som inte snurrar, är det en nyhet? Jag ser ofta vindkraftverk som inte snurrar" är "moroNs" bidrag till denna kategori.

När detta skrivs på eftermiddagen 10 april finns 69 kommentarer till "Vindkraftverket som inte snurrar".

(Texten korrigerad 11/4 14:00)

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt