Örnsköldsvik tar nordiskt rekord i solceller

2015-11-13 14:42  

I dag invigde BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik Nordens största solcellsfasad.

På insidan tillverkas bandvagnar och stridsfordon. På utsidan produceras el. Under fredagen tog BAE Systems Hägglunds sin nya solcellsanläggning i drift på fabriken i Örnsköldsvik.

Totalt 1465 solpaneler sitter på en kortsida i söderläge och en långsida i västerläge. Tillsammans täcker de en yta på 2500 kvadratmeter, vilket gör anläggningen till Nordens största fasadmonterade solcellsinstallation.

Den installerade effekten är 370 kilowatt, och årsproduktionen beräknas bli ungefär 312 megawattimmar. Det ska räcka för att förse omkring 40 villor med hushållsel under ett år. Projektet har gått på cirka 8,4 miljoner kronor, varav 1,2 miljoner är statliga bidrag.

Den nya installationen går därmed med råge om Uppsalahems solcellsfasad, som tidigare har pekats ut som störst i Norden. Den har en installerad effekt på 100 kilowatt och en elproduktion på 72,6 megawattimmar per år. Men Uppsalahem tror att installationen fortfarande är Nordens största solcellsfasad på ett bostadshus.

Charlotta von Schultz

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt