Ordern: Kontrollera ert dricksvatten

2014-06-19 10:06  

Livsmedelsverket skärper tonen mot de elva kommuner som inte har kontrollerat om deras dricksvatten kan vara förorenat av de hälsofarliga industrikemikalierna PFAA, perfluorerade alkylsyror. Nu utfärdas ett föreläggande för att tvinga kommunerna att redovisa läget.

Det är elva kommuner som hittills inte har informerat Livsmedelsverket om det kommunala dricksvattnet kan vara förorenat.

- Perfluorerade alkylsyror från brandövningsplatser har förorenat dricksvatten, och halterna har i några fall varit mycket höga. De här ämnena kan på lång sikt påverka hälsan negativt. Det är därför av största vikt att alla kommuner tar problemet på allvar och de verkligen ser till att dricksvattnet är säkert, säger Peter Brådenmark, enhetschef på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

I januari skickade Livsmedelsverket ut en enkät till alla kommuner för att få en bild av hur omfattande problemet är med det förorenade dricksvattnet. Resultatet visade att minst tre miljoner invånare får sitt dricksvatten från vattentäkter som bedöms vara förorenade.

Men några kommuner inkom inte med sina svar i tid och i april skickade Livsmedelsverket ut en påminnelse. Trots det är det ännu elva kommuner som inte har svarat på enkäten. Därför kommer Livsmedelsverket att förelägga dessa att svara senast den 1 september i år. Ett föreläggande är den skarpaste åtgärd som Livsmedelsverket kan vidta mot en kommun.

- Jag är bekymrad över att kommunerna i så stor omfattning inte har svarat på enkäten. Ytterst finns en risk för att medborgarna omedvetet utsätts för hälsorisker, säger Stig Orustfjord, generaldirektör på Livsmedelsverket, i pressmeddelandet.

Högst halter av perfluorerade ämnen har hittills hittats i Botkyrka kommun, Uppsala kommun och Ronneby kommun. Allra högst värden har uppmätts i Kallinge i Ronneby kommun.

Upptäckten av perfluorerade ämnen i dricksvattnet i Kallinge blev också upprinnelsen till Livsmedelsverkets enkät.

- Då visade det sig att det kunde vara ett relativt vanligt problem och att konsekvenserna kunde vara allvarliga. Då bytte vi från individuella riskhanteringsrekommendationer till mer generella riskhanteringsåtgärder, säger Torbjörn Lindgren, statsinspektör på Livsmedelsverket, till Ny Teknik.

Kommuner som får föreläggande

 • Bjurholm
 • Boden
 • Flen
 • Haparanda
 • Härjedalen
 • Oxelösund
 • Partille
 • Sydnärkes miljönämnd
 • Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund
 • Vansbro
 • Åsele

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt