Oppositionen vill tillåta uranbrytning

2022-08-29 10:52  
Uran används i kärnkraftverk. Här syns Forsmarks kärnkraftverk. Arkivbild. Foto: Robert Gabrielsson

Samtliga av de partier som utgör Ulf Kristerssons regeringsunderlag vill riva upp förbudet mot att bryta uran i Sverige, visar en enkät gjord av Sveriges Radio Ekot.

Carl-Oskar Bohlin, M:s energi- och näringspolitiska talesperson, säger till radion att förbudet kommer att tas bort om det blir regeringsskifte.

Förbudet mot att bryta uran, som är en omdiskuterad råvara, infördes 2018 till följd av att ämnet är svagt radioaktivt och anses utgöra en betydande miljörisk.

Sverigedemokraterna delar inte den bilden.

– Vi kan inte hålla på och förbjuda råvaror som vi behöver, säger Martin Kinnunen, miljö- och klimatpolitisk talesperson för SD, till radion.

De rödgröna partierna, inklusive Centern, säger dock alla nej till att häva förbudet. Enligt näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) skulle brytning av uran innebära "ganska stora risker" vad gäller radioaktivitet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt