Onödigt juleljust utan dioder

2008-12-16 23:00  

Nu tändas åter ljusen i varje villastad, med ganska många lyktor framför radhusens fasad. De lyser ifrån fönster och från granar med ibland. Men om de lyste med dioder, vi skulle spara el, långt mer än lite grand.

Energimyndigheten har räknat ut att svenskarna kan spara mängder med el på att byta till modern energisnål julbelysning. Det är dags att kasta ut den gamla fulstaken med glödlampor och låta lysdioderna sprida julstämning i stället. Totalt handlar det om hundratals gigawattimmar

i möjliga besparingar.

En gammal elljusstake av den vanliga sjulampsmodellen drar drygt 20 watt, visar Energimyndighetens test. Står den på dygnet runt i en månad blir förbrukningen 15 gigawatttimmar för en miljon hushåll.

Eftersom Sverige har runt fyra miljoner bostadshushåll blir förbrukningen minst 60 gigawatttimmar – och ännu högre om man räknar med att många inte nöjer sig med en stake utan har två, tre i fönstren. För att inte tala om de stakar som nu lyser från kontorshus och liknande.

Det energisnåla alternativet är en diodstake som kopplas till tajmer och bara är i?gång sex timmar om dygnet. Eftersom effekten hos en sjuarmad diodstake är mindre än en tiondel hos den gamla lampljusstaken, går det då bara åt drygt 325 megawattimmar per miljon hushåll, enligt myndighetens beräkningar.

Sak samma med ljus­slingor. Testresultaten visar att diodalternativen i runda slängar bara drar en tiondel av vad glödlamps­slingorna gör. För den enskilde handlar skillnaden fortfarande bara om någon enstaka hundralapp på elräkningen.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt