Omröstning i riksdagen: Avvecklingen av Ringhals kan bromsas

2020-01-15 08:40  
Ringhals 1 och 2 ska stängas under 2020 respektive 2019. Foto: Annika Örnborg

SD vill försöka bromsa avvecklingen av Ringhals 1 och 2. Det ska ske genom att riksdagen beordrar regeringen att ge nya direktiv till huvudägaren Vattenfall.

(Artikeln är uppdaterad)

SD-förslaget backas upp av M, KD och L och feltryckningar i omröstningen kan avgöra utgången, när motionen tas upp i riksdagen 22 januari. Energiminister Anders Ygeman (S) lutar åt att kalla det SD, M, KD och L driver för symbolpolitik.

– Om du vill återstarta en stängd reaktor men inte är beredd att betala det som krävs för att den ska klara våra moderna säkerhetskrav då blir det inget annat än symbolpolitik, säger Ygeman.

TT: Men vet du att de inte är beredda att betala?

De hade inget med i sina budgetar, återstår att se om de har det i sina framtida budgetar.

SD ”pragmatiska” om kärnkraften

Sverigedemokraternas energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson hoppas förstås att någon på regeringssidan eller i Centerpartiet och Vänsterpartiet ska utebli eller hoppa över i omröstningen. Den kan ske på onsdagseftermiddagen, men skjuts upp om debatten drar ut på tiden och voteringen blir då den 22 januari.

Men skulle tillkännagivandet till slut vinna stöd av en majoritet så innebär det inte att de båda reaktorerna blir kvar. Det återstår då flera ytterligare steg innan ett eventuellt beslut om fortsatt drift skulle vara möjlig.

Läs mer: Ringhalschefen: ”Politikerna borde ha varit mer alerta 2015”

– Man får ha en pragmatisk inställning till vad som blir möjligt och inte, en följd skulle kunna bli att det finns förutsättningar att köra vidare Ringhals 1 men inte 2:an, säger Bäckström Johansson.

Det riksdagen ska debattera och ta beslut om är ett betänkande från riksdagens näringsutskott om statliga företag. I det behandlas bland annat Vattenfalls verksamhet.

M backar SD

I en reservation, en motion från SD som M har ställt sig bakom rakt av tillsammans med Kristdemokraterna och Liberalerna, föreslås att riksdagen ska regeringen i uppdrag att ändra ägardirektiven för Vattenfall. Direktiven ska ändras så att Vattenfall får klart besked om att stoppa den redan långt gångna avvecklingen av de båda reaktorerna.

Ringhals 2 togs ur produktion för bara några veckor sedan och 1:an ska kopplas ifrån i år. Vattenfall har sagt att bolaget, som är huvudägare av reaktorerna (jämte delägarna Juniper, och indirekt Fortum) inte är intresserat av att slå back. Besluten är tagna om att stänga, på affärsmässiga grunder.

Läs mer: Fyra partier vill stoppa avvecklingen av Ringhals 1 och 2

Lars Hjälmered är moderat och ordförande i riksdagens näringsutskott. Han säger att han har tagit del av en internrapport från Vattenfall som gjordes för fyra, fem år sedan.

– Enligt den skulle det ju, till ganska rimliga kostnader kunna gå att köra Ringhals 1 vidare i ytterligare 15 år, säger Hjälmered vars parti hoppade av energiöverenskommelsen med regeringen och Centerpartiet före jul.

Som skäl angavs just kärnkraftens framtid. Överenskommelsen tillät investeringar i ny kärnkraft, men utan subventioner.

Subventionera rost?

Hjälmered konstaterar att Vattenfalls ledning ”inte har gjort vågen” över oppositionens utspel.

– Vi går in med en stor portion pragmatism i det här. Vi förstår också att det krävs en del analys, säger Hjälmered och tillägger att det krävs nya tillstånd och genomgångar för att kunna ha kvar reaktorerna.

Anders Ygeman ser ingen överhängande risk, ur sitt perspektiv sett, för att riksdagen skulle ställa sig bakom SD:s förslag till tillkännagivande.

Läs mer: Kristdemokraternas reaktorförslag – en dyr historia

M och SD hävdar ofta att många i S-leden egentligen inte vill lägga ned kärnkraft.

– Jag har inte hört någon socialdemokrat som vill subventionera rostiga reaktorer, däremot tror jag att vi kommer att ha kärnkraft under lång tid framöver, säger energiministern.

Fakta / Ringhals

Beslutet om avvecklingen av Ringhals 1 och 2 fattades 2015 då Ringhals ägare Vattenfall och Uniper inte längre såg någon lönsamhet i fortsatt drift.

Ringhals 2 togs ur drift den 30 december förra året, 2019.

Men Ringhals saga är än så länge långt ifrån slut.

Det finns tre reaktorer kvar, Ringhals 1 stänger om ett år, de övriga två, nyare reaktorerna ska ge elektricitet åtminstone 20 år till, kanske ända fram till 2060–2065.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt