Olkiluoto öppnade för kärnbränslesatsning

2008-04-11 14:04  
Anne Lauvergeon

Det lyckade samarbetet mellan franska Areva och japanska Mitsubishi vid kärnkraftbygget Olkiluoto 3 i Finland ledde idag till att de båda företagen beslöt att satsa på en gemensam kärnbränsletillverkning.

Vid ett besök i Japan idag undertecknade Arevas vd Anne Lauvergeon en avsiktsförklaring om att bilda en affärsverksamhet med Mitsubishi Heavy Industries MHI för att leverera bränsle till tryckvattenreaktorer, kokarreaktorer, moxbränsle och bränsle för gasreaktorer.

De båda företagen har sedan tidigare samarbetat om utveckling av kärnreaktorer, exempelvis Atema 1, och marknadsföring på olika marknader i världen.

Ett lyckat samarbete vid uppförandet av tryckvattenreaktorn Olkiluoto 3 i Finland resulterade i att företagen lämnade offert på två reaktorer i Sydafrika.

-Tack vare ett långvarigt gott samarbete vid utvecklingen av nya reaktorer är ett gemensamt kärnbränslebolag ett naturligt steg vidare för att utveckla vårt samarbete, sa Anne Lauvergeon i ett pressuttalande.

Ordförande i MHI, Hideaki Omiya, poängterade fördelen med Arevas kunnande när det gäller bränsle för kokarvattenreaktorer och MHIs bränslekunnande för tryckvattenreaktorer.

Genom att förena kunskaperna hoppas Omiya att det nya bolaget ska bidra till en lyckad renässans för kärnkraften.

Tillverkning av kärnbränsle sker fortfarande i Sverige vid Westinghouse anläggningar i Västerås. Det är vad som återstår av det som en gång var Asea-Atom, som byggde nio kokarreaktorer i Sverige och två i Finland.

Westinghouse ägs idag av japanska Toshiba.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt