Oljeschejken säljer Svenska Petroleum

2012-03-26 08:27  
Mohammed al-Amoudi fick 2007 Kommendörstecknet med stora Kungliga Nordstjärneorden för sina insatser i svenskt näringsliv. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Sveriges första oljeprospekteringsbolag är till salu. Det är schejk Mohammed Hussein al-Amoudi som säljer Svenska Petroleum, med rötterna i 1970-talets halvstatliga Opab.

Det är nästan på dagen 43 år sedan som Opab bildades med svenska staten som hälftenägare och Aga, Boliden, Gränges och Sydkraft som delägare.

Opab startades i april1969 för borra efter olja i Sverige, i första hand på Gotland och i Östersjön.

Fyra år senare bildades Petroswede för oljeborrning utanför Sverige, också det ett halvstatligt företag.

1979 tog det statligt ägda Svenska Petroleum över både Petroswede och Opab och bytte namn till Svenska Petroleum Exploration.

1986 fusionerades Svenska Petroleum Exploration in i kooperativa Oljekonsumenternas förbund och bildade OK Petroleum.

1994 tog den den saudiske miljardären Mohammed Hussein al-Amoudi, som är en av Sveriges största privata investerare, över OK Petroleum och delade två år senare upp bolaget i prospekteringsbolaget Svenska Petroleum och oljebolaget Preem.

Svenska Petroleum har i dag verksamhet och dotterbolag i tio länder med största aktiviteten i Nordsjön och i Västafrika.

Enligt Financial Times är nu Svenska Petroleum till salu med Goldman Sachs som finansiell rådgivare. Financial Times uppskattar värdet på Svenska Petroleum till 2 miljarder dollar.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt