Oljefyndet i Nordsjön det största på tio år

2010-06-28 12:41  

Nordsjön är ännu inte uträknad som oljereservoar. I dag bekräftar det brittiska oljebolaget Encore Oil att formationen Catcher kan vara det största fyndet på tio år i brittiska Nordsjön.

Sandstensformationen Catcher i block 28/9 utanför Skottlands ostkust ser ut att rymma en betydligt större oljekälla än man från början trott.

Nyligen fick Encore Oil en träff på två tusen meters djup. Beräkningarna av Catcherfyndet tyder på en volym på 100 miljoner fat råolja.

På måndagen rapporterar Encore Oil att man fått en ny lovande träff i östra delen av Catcher.

Det nya fyndet indikerar att hela Catcherformationen  är mer omfattande än  beräknat och rymmer minst 300 miljoner fat olja. Det motsvarar hela Sveriges förbrukning under tre år.

Encore Oil har nu beslutat att göra nya borrningar, denna gång sydväst om det ursprungliga Catcherblocket 28/9-1 för att utröna om Catcherformationen är ännu större.

Encore Oil säger i ett pressmeddelande att det bara kommer att ta 10-15 dagar innan man kan säga något om resultatet av den nya borrningen.

- Så här långt vet vi att Catcher och Catcher East är ett sammahållet oljefynd. Men vi har indikationer på att block 28/9 kan innehålla mer än så. En serie fynd talar för att vi här har en av de största fynden i Nordsjön på senare år, säger Encores vd Alan Booth i ett uttalande.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Olja

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt