OKQ8 slår till bromsen<br></br>för palmoljedieseln

2007-10-12 07:30  

Bensinbolaget OKQ8 skjuter upp lanseringen av det nya fordonsbränslet Diesel Eco20, som tillverkas av det finska oljebolaget Neste och är en blandning av vanlig diesel och raffinerad palmolja. Opinionen mot palmolja har varit för hård.

Palmolja är en av de billigaste vegetabiliska oljorna med högt energiinnehåll.

Men palmoljan är också mycket omdiskuterad på grund av de miljöproblem som oljplantagerna skapar i vissa tropiska länder, bland annat skövling av regnskogar och utdikning av torvmarker som förvärrar koldioxidutsläppen.

På OKQ8 är miljöchefen Camilla Slunge Dowling besviken över att tvingas skjuta på lanseringen av den nya "miljödieseln" som skulle börja sälja på OKQ8:s stationer nu i oktober.

"Miljösäkrad Malaysisk palmolja"
- Den diskussion som nu förs om palmolja riskerar tyvärr att skymma det faktum att Diesel Eco20 är marknadens klimatvänligaste dieselalternativ, säger hon i ett pressmeddelande.

Hon påpekar också att den palmolja som var tänkt att användas i Diesel Eco20 inte odlas i Indonesien, där bland annat de hotade orangutangerna finns, utan på odlingar i Malaysia som följer de certifieringsvillkor som ställs upp av Round Table of Sustainable Palm Oil.

- Dessutom görs oberoende revisioner av de plantager som vår leverantör använder, säger hon.

Inte koldioxineutral
Den kritisk som fått OKQ8 att backa kommer från den holländska klimatforskaren Aljosja Hooijer, som presenterar nya siffror på palmoljeproduktionens effekter på miljön, enligt tidningen Miljöaktuellt.

En hektar plantering på dikade torvmarker i Indonesien ger enligt honom utsläpp som är 60 till 100 ton koldioxid per år. Det ökar växthuseffekten betydligt mer än stenkol och olja.

"Överväger andra råvaror"
Men Camilla Slunge Dowling menar att Diesel Eco20 i dag är det bästa tillgängliga dieseldrivmedlet för klimatet.

OKQ8 kommer att föra en diskussion med miljöorganisationer, myndigheter och leverantörer och överväga de val av råvaror som finns tillgängliga på marknaden, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt