OKQ8 säger nej till palmolja

2007-10-31 09:01  

- Risken är för stor att regnskogen i Indonesien kan komma till skada. Därför måste vi avstå från palmolja.<br></br>Det säger Camilla Slunge Dowling, OKQ8s miljöchef om företagets beslut att sluta använda palmolja i sitt biobränsle.

Det var efter diskussioner med experter, kunder och inte minst Greenpeace som OKQ8 sent igår fattade beslutet att skrota planerna på användning av den hårt kritiserade palmoljan i sitt biobränsle Diesel Eco20.

Rapsolja och slakteriavfall är två tänkbara kandidater till palmoljan, enligt OKQ8,s miljöchef.

Neste Oil är tillverkare av drivmedlet och Simo Honkanen, chef för biodieselenheten, uppger att det finska företaget har en bra dialog med sina svenska kunder.

- Vi håller på att undersöka hur och när vi kan anpassa oss till OKQ8s krav. Frågan har stor prioritet hos oss just nu, säger han men hävdar samtidigt att palmolja är ett mycket bra råmaterial till Neste Oils drivmedel.

- Med dagens beslut har OKQ8 visat att de tar miljöfrågorna på allvar. Nu är det upp till politikerna att stänga dörren för falska lösningar på klimatproblematiken. Ett viktigt steg är att subventionerna till palmolja som drivmedel avskaffas, säger Anders Hellberg, Greenpeaces talesman i palmoljefrågor i ett pressmeddelande.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt