OKG:s plan för åldershantering får godkänt

2014-01-09 09:46  
Jan Linder. Foto: Bosse Alenius

Strålsäkerhetsmyndigheten tyckte i höstas att Oskarshamnsverkets ägare OKG inte hade full koll på de åldersrelaterade försämringarna i anläggningen. Men nu har OKG tagit fram en plan för förbättringar, som får tummen upp av myndigheten.

Oskarshamnsverkets två äldsta reaktorer togs i drift i början av 1970-talet. När kärnkraftverk har varit igång så länge är det viktigt att ägarna har ett program för att hantera de åldersrelaterade försämringarna.

Programmet ska utgöra ett systematiskt arbetssätt som säkerställer att brister inte hamnar mellan stolarna. Det ska omfatta byggnadsdelar, system och komponenter som har betydelse för anläggningens säkerhet.

Men i höstas konstaterade Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, att OKG:s program inte håller måttet. Kritiken handlade bland annat om att programmet var en pappersprodukt som inte fullt ut var genomfört i verksamheten, samt att det fanns brister i programmet.

I mitten av september utfärdade SSM därför ett föreläggande och krävde att OKG skulle ta fram en handlingsplan för hur bristerna skulle åtgärdas.

Nu har OKG tagit fram en sådan handlingsplan. Där beskrivs att en styrgrupp ska bildas med ansvar för de åldringsrelaterade frågorna, samt att de styrande dokumenten ska ses över så att det tydliggörs vilka teknikområden som innefattas i åldringshanteringen.

SSM är nöjda med OKG:s plan och bedömer att den täpper till de luckor som fanns tidigare.

– Jag tycker att den ser bra ut. Den innehåller de moment som man kan förvänta sig. Men vi kommer att följa upp arbetet under året naturligtvis, säger Jan Linder, utredare på SSM.

Linda Nohrstedt

Mer om: Oskarshamn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt