OKG förlorar på franska turbinfiaskot

2010-12-14 13:19  

UPPDATERAD Turbinproblemen för Sveriges största kärnreaktor Oskarshamn 3 kommer inte att vara över förrän nästa sommar. Det betyder två års försening med uppgraderingen och många miljoner i förlorad elproduktion.

- Det har varit tufft, suckar en luttrad vd för kärnkraftsbolaget OKG, Lars Thuring, när Ny Teknik intervjuar honom över telefon strax efter lunch på tisdagen.

Då har han precis fått iväg ett meddelande till elbörsen Nordpool där han säger att reaktor O3 kommer att vara avställd fram till onsdagens den 22 december.

Under avställningstiden ska man försöka lösa det akuta problemet med överhettning av turbinlagren.

Att det är franska Alstom som är leverantör av turbinerna, turbinlagren och generatorerna till den moderniserade O3-reaktorn har varit en officiell hemlighet bland branschfolket.

Men inte förrän nu har OKG och Alstom gått ut offentligt med uppgifterna.

- Vi har inte velat hänga ut Alstom tidigare. Det är visserligen deras fel att det turbinlagren inte är dimensionerade för de nya, tyngre turbinerna, men OKG har också gjort fel. Vi har ju sagt ok till ritningarna, säger Lars Thuring.

De båda företagen har enats om att de lager som håller uppe den 72 meter långa och 1 100 ton tunga turbinrotorn är felkonstruerade och måste bytas.

- OKG och Alstom är sedan tidigare överens om att nuvarande konstruktionslösning för turbinlagren inte motsvarar våra förväntningar, säger Lars Thuring.

Vem får betala kalaset?

- Vi har inte kommit så långt i diskussionerna. Nu måste vi bara se till att produktionen kommer igång. Men än så länge går det på garantin, säger Lars Thuring.

Alstom kommer att göra om hela turbinlagerkonstruktionen men den kommer inte att installeras förrän till våren 2011.

- Då är vintern över och har vi tid att göra alla de prov som krävs för att gå upp i den nya maxeffekten 1450 MW. På grund av alla problem vi haft med lagren under 2010 har vi inte kunna göra de nödvändiga proverna på högre effekter, säger Lars Thuring.

Fram till dess måste man lösa det akuta problemet med överhettade lager.

Och det är det man håller på med just nu, men som inte väntas bli klara förrän två dagar före julafton.

- Vår personal har varit väldigt lojal och har mobiliserat mer energi åt att lösa problemet än vad jag trodde var möjligt, säger Lars Thuring.

Allt hänger samman med den uppgradering av O3 från dagens 1100 MW till 1450 MW och en ökning av livslängden till 60 år som påbörjades i mars 2009.

OKG valde då att göra hela uppgraderingen i ett svep och beställde hela paketet med nytt, effektivare inkråm i de befintliga turbinhusen på de gamla turbinfundamenten.

Det blev franska Alstom, en av världens största leverantörer av kraftutrustning till kärnkraftverk, som fick beställningen.

Alstom byter rotorer och innerhus i ångturbinen, ny generator, ny transformator, nya kylvattenpumpar och nya värmeväxlarkomponenter.

Men någonting gick fel på vägen och när O3 var redo att testa sin nya kapacitet hösten 2009 inträffade det ena problemet efter det andra.

Om allt nu går som man hoppas kan O3 gå för fullt på 1450 MW effekt från och med nästa höst.

Det innebär i så fall att hela uppgraderingen av O3 blivit två år försenad och kostat OKG miljoner i förlorad elproduktion och Alstom miljoner i garantiarbeten.

- Uppgraderingen av 03 skulle ha kostad 4 miljarder kronor, men det har blivit väsentligt dyrare, sade Ingemar Engkvist, vd för Eon Kärnkraft i Sverige, vid ett kärnkraftsseminarium i Stockholm den 29 november.

- Men det som jag är mest bekymrad över är bortfallet av produktion. Det har kostat mycket pengar, säger Ingermar Engkvist.

Effekthöjning av O3

Oskarshamn 3 och Forsmark 3 är Sveriges största och senast byggda reaktorer.

O3 blev klar sju månader i förtid och fasades in på elnätet första gången den 3 mars 1985.

Full effekt, vid dåvarande 100 procent reaktoreffekt, var 1050 MW, nåddes annandag pingst den 27 maj 1985.

1989 genomfördes en effekthöjning på O3, en ombyggnad till  109 procent reaktoreffekt, som höjde maxeffekten till 1200 MW.

Det projekt som nu pågår ska höja effekten på O3 till 129 procent reaktoreffekt till 1450 MW.

I branschen räknas moderniseringen av O3 som det största projekt som genomförts i ett svep.

Forsmark 3 har valt en annan strategi för sin uppgradering och tar den i flera steg. Det sista steget med generatorbyte sker till exempel inte förrän 2014.

 

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt