Ökad verkningsgrad i serietillverkad solcell

2009-10-23 10:53  

Sharp har utvecklat tillverkningstekniken för solceller och höjt verkningsgraden till rekordnivå.

Genom en kombination av tre lager ljuskänsliga material har Sharp fått fram en teknik för att masstillverka solceller i med verkningsgraden 35,8 procent. Det är den högsta nivån i världen, hävdar företaget.

I sina tidigare solceller, med verkningsgraden 31,5 procent, används germanium i det understa lagret. Solcellsutvecklarna vid Sharp har känt till att materialvalet inte är optimalt, men det är enkelt att använda ur tillverkningssynpunkt.

Med ett lager av indiumgalliumarsenid i botten skulle verkningsgraden kunna höjas, men problemet har varit att få tillräckligt hög kristallinitet i materialet.

Genom att utveckla tekniken att bygga upp lager har man nu fått fram en metod att bygga en solcell vars översta lager består av indiumgalliumfosfid, mellanlagret av galliumarsenid och det understa lagret av indiumgalliumarsenid har Sharps nya solcell alltså fått en verkningsgrad på 35,8 procent.

Vid laboratorier på flera håll i världen har forskare lyckats få ut över 40 procent verkningsgrad från solceller sammansatta av liknande material, men Sharp hävdar att deras nya solcell har rekordet för masstillverkade celler.

Kiselbaserade solceller, den typ som är vanligast i massproduktion, kan nå en verkningsgrad kring 20 procent.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt