Oj, den gick vi faktiskt på

2009-04-03 14:05  
Varning för rikoschetter vid älgjakten. Foto: Colourbox

Vindkraftsutbyggnaden i Sverige kommer att skapa stora skogar av vindkraftverk – mitt i de bästa norrländska jaktmarkerna. Det ökar risken för jaktskador, rapporterar Länstidningen i Östersund.

Lokalpolitiker i Ragunda vill införa obligatorisk skyddsväst vid jakt i tättbebyggda vindkraftsparker.

En helt oskyddadjakt bland vindkraftverkenär riskfyllt.

- Det handlar om den uppenbart stora risken för rikoschetter. Pelarna på vindkraftverken står tätt, de är runda och kulorna kan bära iväg hur som helst och väldigt långt, säger Jim Salomonsson, vice ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden i Ragunda kommun.

Inte bara Ragunda, utan också Bräcke, Berg, Åre, Krokom, Strömsund och Sollefteå kommuner väntas göra ett motsvarande tillägg i sina översiktsplaner kring vindkraften, rapporterar Länstidningen.

Och Ny Teknik vet i alla fall en som gick på det aprilskämtet.

Webhallens fildelningsdisk tog priset
Just i år har det varit extra många kluriga och smarta aprilskämt i tidningarna - så många att vi inte hann med att redovisa alla isammanfattningsartikeln i går.

Lata fildelares räddningsplanka – en färdigladdad hårddisk från Webhallen med de bästa filmer, de bästa spelen och den bästa musiken – röstades fram som det i särklassbästa aprilskämtet av sajten Aprilskämt.se:s läsare.

Och Ny Tekniks moderniserade Kjell Stenson-skämt om hur man moderniserar sin tv gick hem i Ny Teknik-stugorna.

Samtidigt slank ett par högst seriösa artiklar om avfallspåsar som strular till det för återvinnarna och takpannor av glas som ger solvärme i huset.

Handel med hastighetsrätter
Men i det tysta hade en Ny Teknik-läsare skickat in ett bidrag till Efter Jobbet-redaktionen, som vid första påseende såg oskyldigt ut, men somvisade sig vara en försåtligt aprilskämt.

Det gäller en miljöbelöning till bilförare som kör långsamt och miljövänligt. De ska kunna sälja de hastigheter som de inte utnyttjar i form av ”hastighetsrätter” till förare som önskar ett effektivare bruk av sitt fordon. Dessa hastighetsrätten ska antingen kunna säljas eller användas vid inbyte av en äldre bil till en miljöbil.

Fiffigt men falskt.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt