Ödesdag för svenska kärnkraften

2010-11-30 14:15  

Ett genomfruset Sverige håller nu andan inför onsdagen den 1 december. Då ska de två sista svenska kärnreaktorerna O3 och R1 dras igång och förhindra att elpriset sticker iväg som det gjorde förra vintern.

Det är de svenska energibolagens ära som nu står på spel.

En ny kall vinter med stillastående kärnkraftverk, för lite vatten i vattenmagasinen och skenande elpriser kommer att få svenska att rasa mot de tre stora kärnkraftsbolagen Vattenfall, Eon och Fortum.

Förra året gick svensk kärnkraft bara på halvfart och har länge sett illa ut inför denna vinter också.

Men sedan mitten av november är åtta av de tio svenska reaktorerna i drift efter underhållsarbete och uppgraderingar.

Kvar är den stora O3-reaktorn i Oskarshamn och R1-reaktorn i Ringhals.

Trots upprepade förseningar i de planerade återstarterna säger nu huvudägarna Eon och Vattenfall att både O3 och R1 ska starta i morgon den 1 december.

Men på elmarknaden Nordpool är man inte helt övertygad.

De priser som sattes nu på tisdagseftermiddagen för den 1 december är högre än de varit den 30 november och fyra gånger så höga som för bara några veckor sedan.

Under hela onsdagen ligger priset över 1 krona per kilowattimme plus skatt och moms och mellan 17 och 18 är priset uppe i nästan 2 kronor.

Men än är det långt till de riktiga rysarna från förra året.

Vid två tillfällen, under några timmar per gång, stack priserna upp över 10 kronor per kilowattimme.

Den 17 december 2009 låg elpriset under två timmar på 14 kronor per kWh.

Den 8 januari 2010 låg priser under tre timmar på 10 kronor per kWh.

Den 22 februari 2010 låg dygnsmedelpriset på 5 kronor per kWh.

För många elkunder innebar förra vinterns höga priser att elräkningen blev dubbelt så stor under flera månader i sträck.

Det som gör att marknadskrafterna fortfarande tvekar och sätter höga priser är de låga nivåerna i de norska och svenska vattenmagasinen.

I och med att kärnkraften även under 2010 har gått långt under sin maxkapacitet har vattenkraftverken fått gå för fullt och det har tärt på vattenförråden.

Om det skulle bli problem med svensk kärnkraft även i vinter kommer priserna obevekligt att dra iväg eftersom det inte finns vatten nog att kompensera ett större stillestånd av kärnkraftsproduktionen.

Läs här varför svensk kärnkraft har problem.

Och varför finsk kärnkraft går som tåget.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Forsmark Ringhals

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt