...och kräver radarsystem till vindkraften

2007-10-16 23:00  

Kriegers flak kan bli den första svenska vindkraftsparken som förses med radarsystem. Det är försvarets villkor för att acceptera vindkraft till havs.

Att sända radarsignaler mot ett vindkraftverk är som att lysa med en ficklampa på en pinne. Det blir en skugga.

Försvarsmakten vill inte riskera att fartyg och flygplan gömmer sig i den radarskuggan. Vingarnas rotation kan dessutom ge falska utfall på radarn. Därför ställer försvaret som villkor att vindkraftsparker till havs förses med radarutrustning som "lyser upp" det skuggade området. Projektörerna kan få stå för en stor del av kostnaden. Och det är de beredda att göra, enligt Kjell Kuylenstierna på Svensk Vindkraftförening.

- Den kostnaden är småpotatis i sammanhanget, säger han.

Metoden testas redan i Holland. Det första svenska testet kan bli vid Kriegers flak, där Vattenfall överväger att bygga 128 vindkraftverk.

- Om parken byggs så ska projektören kompensera Försvarsmakten med kompletterande radarutrustning. Det finns det ett regeringsbeslut på, säger Cecilia Häckner på Försvarsmakten.

Hon uppger att kostnaden ligger på cirka 3,5 miljoner kronor per radar.

Det händer dock att Försvarsmakten säger tvärnej till vindkraftsparker av andra skäl än radar. Den planerade vindkraftsparken på Taggens grund utanför Åhus fick nobben nyligen. Orsaken är att det ligger i skottlinjen för Ravlunda skjutfält. Ärendet ligger nu hos Miljödomstolen.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt