Obamas seger bra för svensk metanolfabrik

2012-11-07 07:23  

Björn Gillbergs miljardprojekt med en metanolfabrik i Värmland gynnas av att Barack Obama vann det amerikanska presidentvalet i natt.

Björn Gillberg har hela tiden hållit tummarna för Barack Obama i den täta valkampen mot  republikanen Mitt Romney.

Med Barack Obama som president är chansen stor att det byggs en metanolfabrik i Alexandria i Louisiana efter samma koncept som AB Värmlandsmetanols projekterade fabrik mellan Uddeholm och Hagfors.

Med Mitt Romney som president skulle det projektet vara dött.

- Mitt Romney är en oljeman. Han är inte intresserad av att stötta alternativa bränsleprojekt, säger Björn Gillberg till Ny Teknik.

Det amerikanska projektet, som drivs av Coloradoföretaget Sundrop Fuels, ligger tidsmässigt före Värmlandsfabriken, som är försenad och har tre-fyra år kvar till förverkligande.

- Det mesta är på plats - utom finansieringen. De oklara skattereglerna för biodrivmedel har ställt till trassel för oss under lång tid, säger Björn Gillberg.

Även om han är besviken över att inte bli först i världen med en kommersiell förgasningsanläggning för produktion av metanol applåderar han det amerikanska projektet.

- Man kan säga att det är en systerfabrik till vår. Det är vi som tillsammans med det tyska ingenjörsföretaget Uhde i Dortmund tagit fram de tekniska lösningarna och vi äger en del i det, säger Björn Gillberg.

Uhde, som ägs av jättekoncernen Thyssen Krupp, anlitades 2009 för att projektera Värmlandsfabriken, sköta upphandlingen och utföra bygget.

- Uhde är ett av en handfull företag i världen som kan genomföra ett projekt som vårt - till fast pris med prestandagarantier. Vi är långt komna med projektering. Licenser har färdigförhandlats med några globala teknikleverantörer, leverantör av syrgassteg, vedhantering med mera har också valts, säger Björn Gillberg.

Det amerikanska projektet är en uppskalad kopia av det svenska, med undantag av att man lagt till ett steg och omvandlar metanolen till bensin.

- Man förlorar 30 procent av energin på det sättet. Men den amerikanska regeringen, som subventionerar projektet med 30 cent per gallon, vill ha det så. Bensinen säljs sedan till den amerikanska försvarsmakten, säger Björn Gillberg.

AB Värmlandsmetanol ägs av Björn Gillbergs Stiftelsen Miljöcentrum, Hagfors kommun, LRF - Lantbrukarnas Riksförbund, cirka 1 200 privatpersoner och cirka 50 företag. Björn Gillberg är verkställande direktör.

Läs pressmeddelandet från Sundrop Fuels här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt