Obama vill minska utsläppen

2013-06-25 13:09  
Barack Obama Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/Scanpix

USA ska kraftigt minska utsläppen av växthusgaser, öka beredskapen för de klimatförändringar man nu anser vara ett faktum, samt ta på sig ledartröjan i internationella klimatförhandlingar. Detta budskap väntas från USA:s president Barack Obama i ett tal senare i dag.

Obama kan i de här frågorna kringgå den amerikanska kongressen där många fortfarande ifrågasätter att människan påverkar klimatet genom utsläpp. 2010 stoppade till exempel senaten försök att införa handel med utsläppsrätter.

Obama väntas ge den amerikanska miljömyndigheten Environmental Protection Agency i uppdrag att, tillsammans med stater och företag, skärpa utsläppsreglerna för kraftverk.

Presidenten väntas också föreslå åtta miljarder dollar i lånegarantier till olika projekt som ska minska koldioxidutsläppen från fossila bränslen. I hela USA ska utsläpp av växthusgaser minska med tre miljarder ton till 2030. Det motsvarar mer än hälften av den amerikanska energisektorns årliga utsläpp.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt