O3 får ny härdkylning

2017-08-18 14:44  
Oskarshamn 3. Foto: OKG

Investering på 865 miljoner kronor ska säkra att Oskarshamn 3 kan fortsätta drivas efter 2020.

Kärnkraftsbolaget OKG beslutade på fredagen om att installera en så kallad oberoende härdkylning i reaktor O3, den enda återstående reaktorn på Oskarshamnsverket som är i drift. Utan ett nytt och oberoende kylsystem skulle O3 inte ha kunnat drivas vidare efter 2020, då nya strängare krav gäller för kärnkraftverk i Sverige.

Investeringen är på 865 miljoner kronor, skriver OKG i ett pressmeddelande.

– Dagens investeringsbeslut är ett tydligt bevis på ägarnas förtroende för den effektivisering vi har genomfört så här långt samt en tilltro till vår förmåga att bedriva verksamheten på ett säkert och effektivt sätt. Nu är det upp till vår egen förmåga att säkra elleveranser från O3 in på 2040-talet, säger vd Johan Dasht.

Oberoende härdkylning innebär ett system som kan kyla ned bränslehärden i reaktorn, även om andra säkerhetssystem skulle haverera. Även om den vanliga elförsörjningen bryts ska ett oberoende system med egen separat elförsörjning kunna pumpa in kylvatten över härden i minst 72 timmar.

Syftet är att förhindra en härdsmälta vid extrema situationer, och kravet som Strålskyddsmyndigheten har utarbetat kom efter Fukushimaolyckan.

Läs mer: Efter Fukushima – SSM föreslås nytt kylsystem

För de tre reaktorerna i Forsmark tog ägarna beslut för ett år sedan om att investera i nytt oberoende kylsystem. För Ringhals 3 och 4 väntas beslut under hösten.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt