O3:an snabbstoppad efter batteriproblem

2015-12-15 09:37  
Oskarshamn 3. Foto: OKG

I natt snabbstoppades reaktor 3 i Oskarshamn, då ett batteri i reservkraftsystemet inte levererade ström.

Med jämna mellanrum testar kärnkraftsverket i Oskarshamn säkerhetssystemen, och natten till tisdagen gjordes ett kapacitetsprov på ett batteri i anläggningens reservkraftssystem.

Det visade sig då att el-matningen från batteriet, som utgör ett av många batterier som i nödfall ska kunna leverera el till viktiga komponenter i anläggningen, inte fungerade.

– Strömskenan blev spänningslös och reaktorn snabbstoppades då automatiskt, säger Anders Österberg, informationschef på OKG.

Stoppet skedde strax före klockan fyra i morse och reaktorn står nu stilla medan personalen jobbar med att undersöka vad felet beror på. När O3 kan återuppta driften igen är inte klart, uppger Anders Österberg.

I dagsläget står även reaktor 2 i Oskarhamn stilla då moderniseringen avbrutits efter beskedet om att reaktorn ska stängas. Samtidigt går Oskarhamn-1 med full kapacitet, men reaktorn kommer att stängas någon gång mellan åren 2017 och 2019.

Vid kärnkraftverket i Forsmark står just nu även reaktorn Forsmark-3 stilla, och i Ringhals likaså reaktorn Ringhals-2, enligt kraftsbolagens hemsidor.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt