O3:an snabbstoppad efter batteriproblem

2015-12-15 09:37  
Oskarshamn 3. Foto: OKG

I natt snabbstoppades reaktor 3 i Oskarshamn, då ett batteri i reservkraftsystemet inte levererade ström.

Med jämna mellanrum testar kärnkraftsverket i Oskarshamn säkerhetssystemen, och natten till tisdagen gjordes ett kapacitetsprov på ett batteri i anläggningens reservkraftssystem.

Det visade sig då att el-matningen från batteriet, som utgör ett av många batterier som i nödfall ska kunna leverera el till viktiga komponenter i anläggningen, inte fungerade.

– Strömskenan blev spänningslös och reaktorn snabbstoppades då automatiskt, säger Anders Österberg, informationschef på OKG.

Stoppet skedde strax före klockan fyra i morse och reaktorn står nu stilla medan personalen jobbar med att undersöka vad felet beror på. När O3 kan återuppta driften igen är inte klart, uppger Anders Österberg.

I dagsläget står även reaktor 2 i Oskarhamn stilla då moderniseringen avbrutits efter beskedet om att reaktorn ska stängas. Samtidigt går Oskarhamn-1 med full kapacitet, men reaktorn kommer att stängas någon gång mellan åren 2017 och 2019.

Vid kärnkraftverket i Forsmark står just nu även reaktorn Forsmark-3 stilla, och i Ringhals likaså reaktorn Ringhals-2, enligt kraftsbolagens hemsidor.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt