Nytt X-Prize för rena bränslen

2008-04-30 14:34  

Den amerikanska stiftelsen X-Prize vill få fart på utvecklingen av miljövänlig teknik. Nu lanseras en hel serie nya priser, bland annat för miljövänliga bränslen. I potten finns 600 miljoner kronor.

Stiftelsen X-Prize är kanske mest känd för rymdpriset Ansari x-Prize som vanns av raketplanet Space Ship One 2004. Utmaningen var att konstruera en rymdfarkost som tar tre personer minst 100 kilometer ut i rymden och klara detta två gånger i rad inom två veckor.

Efter det har flera nya ”X-pris” lanserats för att skynda på utvecklingen inom viktiga områden. Bland annat finns ett pris för att få fram billigare teknik för att läsa DNA.

Nu står energi och miljöteknik på tur. En hel serie pris ska lanseras bland annat för biobränslen och extremt effektiva bilar. Även koldioxidlagring, solenergi, vattenrening och hållbart byggande kan få egna pris.

Totalt står 600 miljoner kronor på spel.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt