Nytt testcentrum granskar elbilar

2010-11-23 10:10  
Johan Lesser förbereder ett test av litium-jonbatterier.

Hur uthålliga och tillförlitliga är batterierna i el- och hybridbilar. Vågar man verkligen lita på tillverkarnas uppgifter? De frågorna ska ett nytt testcentrum i västsvenska Ale ge svar på.

Tillverkarna står i kö för att introducera eldrivna bilar. Men litiumbatteriernas åldringsprocess, livslängd och prestanda under olika temperaturförhållanden är fortfarande oklart i många fall. Därför har ETC i Ale byggt ett nytt testcentrum som invigs i dag, tisdag.


Det finns ett snabbt ökande behov av testresurser från tillverkare av både batterier och fordon, menar Göran Johansson, vd för ETC.
Batterier som har bra kapacitet när de i nya kan snabbt tappa prestanda när de utsätts för snabba ur- och uppladdningar i praktisk drift. Andra batterier är mer känsliga för temperaturer.


I det nya testcentrumet kan ETC utsätta batterierna för långtidstester och accelererade åldringsprocesser. Man vill också delta i utformandet av standardiserade testmetoder för fordon, åtminstone på EU-nivå.


På sikt ska centrumets verksamhet också leda till utvecklingen av litiumbatterier med höga prestanda och lång livslängd. Där bilindustrin tidigare har resonerat i utbytesbatterier vill allt fler tillverkare kunna garantera hög kapacitet under hela bilens livslängd, det vill säga minst tio år.


ETC är ett kompetens- och utvecklingsbolag som bildats för att vara ett nationellt energitekniskt centrum med inriktning på avancerade batterier och bränsleceller. Bland ägarna finns landets tre största högskolor och affärsregion Göteborg. Företaget har lokaler i Nols energipark som ligger i Ale kommun.

Norbert Andersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt