Nytt svenskt vindkraftverk med superlätta vingar

2008-12-19 13:40  

Tidigare byggde han sportbilar. Nu har Ulf Bolumlid i Falköping konstruerat ett eget vertikalvindkraftverk med en ny vingprofil.

UPPDATERAD.

Vingarna, eller bladen, är gjorda av tunn glasfiber med stomme av trä. De påminner om vingarna på ett modernt jetplan (platta under, välvda ovanpå).

- De är lätta, tysta och extremt lättstartade, säger Ulf Bolumlid.

För att räkna på vingarnas aerodynamiska profil har han haft hjälp av Sven Olof Ridder, pensionerad professor vid KTH och på sin tid en av Sveriges främsta aerodynamiker.

Ulf Bolumlid har också använt sig av sina erfarenheter från de 20 år som han designat karosser och byggt chassin till sportbilar.

Bland annat är han mannen bakom Mania Spyder, en svensk roadster. Över 50 byggsatser såldes, ett svenskt rekord för en byggsatsbil i egen design.

H-rotorn, som skapelsen kallas, är ett mindre vertikalvindkraftverk som ska kunna placeras på exempelvis en åker eller villatomt.

Antingen monteras rotorn på en ställning direkt på marken eller på en mast.

Generatorn - som är platt som en pannkaka och monterad direkt på rotorn - är utvecklad av ingenjören Göran Lengqvist i Vilhelmina.

Hittills finns bara ett färdigt exemplar av vindkraftverket, men enligt Ulf Bolumlid har han och Göran Lengqvists gemensamma bolag Windforce beställningar på ytterligare fem.

I prototypen på bilden ligger spänningen på 24 volt, men i framtiden ska Windforce erbjuda generatorer med 12 och 48 volts spänning.

Elektriciteten lagras i två lastbilbatterier med en sammanlagd kapacitet på 460 A. Spänningen omvandlas med hjälp av en mindre inverter till 230 volt.

Enligt Ulf Bolumlid täcker elektriciteten från vindkraftverket 60-70 procent av det egna hushållets energianvändning när det blåser.

Om batterierna blir fulladdade kopplar en regulator in en doppvärmare, som värmer vattnet i husets varmvattenberedare.

Det är också möjligt att koppla in H-rotorn till elnätet.

- Men att sälja el från små vindkraftverk lönar sig inte. säger Göran Lengqvist

Windforce direktdrivna vertikalvindkraftverk finns idag i en större och en mindre version:

Effekt: 3,3 kW alternativt 1 500 watt.

Höjd på tornet: 3,5 meter.

Rotordiameter: 3 eller 2 meter

Höjd rotorblad: 3 eller 2 meter

Material, rotorblad: handgjorda av tunn glasfiber med balk av trä.

Inkopplingsvind: 2,5 m/s

Nätanslutning: Ja

Batterispänning: 12, 24, eller 48 volt

Generator: platt synkrongenerator, trefas växelström, med permanentmagneter.

Pris: 60 000 respektive 40 000 kronor

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt