Nytt svenskt centrum för strålskydd

2008-11-13 12:23  
Mats Harms-Ringdahl

Ett nytt centrum för strålskyddsforskning invigs imorgon vid Stockholms universitet.<br></br> - I första hand ska vi ta reda på strålningsriskerna vid låga doser, säger Mats Harms-Ringdahl, föreståndare för centrumet.

Det nya centrumet, CRPR, (centre for radiation protection reserach), kommer att bygga upp en kompetens om strålning vid låga doser, en kompetens som utarmats under många år, enligt Mats Harms-Ringdahl, professor i strålningsbiologi vid Stockholms universitet.

Han anser att det är viktigt att vi har en nationell kompetens i strålskyddsforskning, eftersom vi kommer att ha kärnkraft under en överskådlig framtid på grund av klimathotet.

- Vi måste också öka vår kunskap när det gäller risker för låga doser av joniserande strålning och bli bättre på att informera allmänheten för att undvika onödig oro, säger han.

Det är inte enbart strålning från en eventuell kärnkraftsolycka som står i fokus för CRPR. Risker för flygande personal, som utsätts för strålning och radonet är andra exempel.

Strålsäkerhetsmyndigheten finansierar tre forskartjänster med 6 miljoner kronor per år. Dessutom finns en internationell unik utrustning för studier av hur låga stråldoser påverkar människor och miljö.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt