Nytt solcellskrig hotar mellan EU och Kina

2015-06-01 14:43  
Föremål för solcellskrig. Foto: TT

Europeiska solcellsbolag anklagar Kina för att fuska med anti-dumpingreglerna. Nu inleder EU-kommissionen en granskning.

År 2013 bestämde EU efter en långdragen tvist med Kina ett minimipris och ett volymtak på kinesiska solpaneler som säljs i EU. Bakgrunden var att EU ansåg att kinesiska tillverkare dumpade sina priser vilket tvingade många europeiska solcellsföretag i konkurs.

Nu riskerar solcellskriget att blossa upp på nytt: europeiska solcelltillverkare anklagar Kina för att runda reglerna.

- Kinesiska solcellstillverkare kringgår EU:s anti-dumpningsåtgärder genom att först exportera solcellerna till tredjeländer som Malaysia och Taiwan innan de importeras till EU. Det är tullbedrägerier och måste stoppas, säger Milan Nitzschke, på EU ProSun, en organisation för europeiska solcellsbolag, i ett uttalande.

EU-kommissionen tycker att bevisen är tillräckliga för att starta en utredning. Om slutsatsen blir att Kina fuskat kan kinesiska solceller komma att få kännbara strafftullar.

Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

 

 

Charlotta von Schultz

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt