Nytt rekord för solkraften

2013-04-02 15:01 Charlotta von Schultz  

År 2012 installerades nästan dubbelt så mycket solel i Sverige som året innan. Samtidigt har alla svenska solpanelsfabriker försvunnit – förutom en.

I fjol installerades 8,1 megawatt solcellseffekt i Sverige, en ökning med 88 procent jämfört med år 2011. Därmed uppgick landets sammanlagda solcellseffekt till 23,8 megawatt vid årsskiftet. Av dessa var 16,5 megawatt inkopplade till elnätet, medan resterande 7,3 megawatt var fristående installationer.

Statistiken kommer att publiceras i maj–juni i en rapport som skrivs på uppdrag av Energimyndigheten, men Ny Teknik har fått ta del av några uppgifter i förväg. Rapporten sammanställs av Johan Lindahl, vid Ångström Solar Center vid Uppsala universitet, som baserar siffrorna på uppgifter från svenska försäljare och installatörer.

En viktig förklaring till ökningen är att priserna på solceller fortsätter att sjunka. Prisskillnaden mellan olika företag minskar dessutom, ett tecken på att marknaden börjar mogna, enligt Johan Lindahl. Att montera ett fristående system på sommarstugetaket kunde exempelvis kosta mellan 14 och 36 kronor per watt år 2012, exklusive moms. Två år tidigare var prisspannet mycket större. Då uppgav installationsföretagen att typpriserna låg mellan cirka 30 och 80 kronor.

Den kommande rapporten visar att marknaden är stenhård för världens modulproducenter, vilket skördar offer också i Sverige. År 2010 fanns fem tillverkare i landet, men vid det senaste årsskiftet fanns en enda kvar: Swemodule i värmländska Glava som tagit över delar av norska Rec Scanmodules tidigare fabrik.

Även om svensk solkraft växer kraftigt så är den installerade effekten fortfarande blygsam jämfört med Tyskland, som tillhör de länder i världen som satsat mest på solel. År 2011 var den tyska installerade soleffekten 25 000 megawatt, vilket motsvarar 306 watt per invånare. Den svenska effekten på 23,8 megawatt ger endast 2,5 watt per invånare.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS