Nytt rekord för solceller i tre lager

2011-11-07 12:20  
Ytan på den nya cellen är cirka en kvadratcentimeter. Det understa lagret består av indiumgalliumarsenid, det mellersta av galliumarsenid och det översta av indiumgalliumfosfid. Foto: Sharp

Japanska Sharp har skruvat upp verkningsgraden för sina solceller till 36,9 procent. Nytt rekord, enligt bolaget.

Solcellerna är uppbyggda av tre ljuskänsliga material som alla innehåller gallium. Verkningsgraden på 36,9 procent sätter ett nytt rekord för solceller utan koncentratorer, enligt Sharp.

Företaget har forskat på solceller med flera lager sedan år 2000. För två år sedan hade förtaget utvecklat en teknik för att masstillverka sådana solceller med verkningsgraden 35,8 procent.

Genom att sänka resistansen i förbindelsen mellan de olika lagren har forskarna nu lyckat öka verkningsgraden ytterligare ett snäpp.

Ytan på den nya rekordcellen är cirka en kvadratcentimeter. Det understa lagret består av indiumgalliumarsenid, det mellersta av galliumarsenid och det översta av indiumgalliumfosfid.

Finessen med att använda flera lager är att olika materialföreningar är känsliga för olika delar av solljusets spektra. Genom att stapla flera material på varandra så kan man därför öka energiuttaget.

Sharps mål är att tekniken ska kunna användas i framtida solceller med koncentratorer och i satelliter och flygplan till exempel.

 På sikt hoppas Sharp kunna tillverka lätta flexibla solceller genom att överföra ultratunna ljuskänsliga lager på filmsubstrat.

Charlotta von Schultz

Mer om: Solceller Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt