Nytt rekord för solceller

2009-01-20 11:37  
Den fem kvadratmillimeter stora solcellen som slagit världsekord.

Nya världsrekordet för att omvandla solljus till elektricitet är 41,1 procent. Forskare vid tyska Fraunhofer hoppas snart kunna kommersialisera tekniken.

Ett nytt världsrekord i att omvandla solljus direkt till elektricitet sägs vara ett stort steg mot att göra tekniken konkurrenskraftig med andra metoder för elproduktion.

Det nya rekordet som satts av forskare vid tyska Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE lyder på 41,1 procent, enligt ett pressmeddelande från institutet.

Så stor andel av det inströmmande solljuset har forskarna lyckats omvandla till elektricitet.

Solcellen som mäter fem kvadratmillimeter är tillverkad av gallium-indium-fosfid och gallium-indium-arsenid på ett germaniumsubstrat.

För att uppnå den höga verkningsgraden använder forskarna linser som koncentrerar solljuset 454 gånger innan det bestrålar solcellen.

Att gallium-indiumbaserade solceller har en hög verkningsgrad är känt sedan länge men det har varit svårt att koppla samman flera celler till en fungerande solcellspanel, skriver forskarna.

Bland annat för att solcellerna vid tillverkningen behäftas med vissa defekter och andra svagheter. Men genom en ny tillverkningsteknik som kallas ”metamorphic growth” koncentreras defekterna till ett område på cellen som inte är elektriskt aktiv.

Forskarna har nu inlett ett samarbete med de två företagen Azur Space och Concentrix Solar för att kommersialisera tekniken och bygga storskaliga solkraftverk.

– Vi tror att solceller ganska snart kan konkurera med konventionell elproduktion och med den verkningsgrad som vi nu uppnått har vi tagit ett stort steg mot detta mål, säger Andreas Bett, som är avdelningschef vid Fraunhofer ISE, i pressmeddelandet.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt