Nytt recept för betong<br></br> ska fixa slutförvaringen

2009-03-10 13:49  

Ett recept på betong med lågt pH-värde. Plus en maskin som ska deponera liggande kapslar med utbränt kärnbränsle. Det är Sveriges bidrag i ett stort EU-projekt som nu är klart. Totalkostnad – 23 miljoner euro.

13 organisationer i nio länder har under en femårsperiod arbetat med att hitta nya tekniska lösningar för slutförvaret av använt kärnbränsle.

SKB, Svensk Kärnbränslehantering, har bland annat utvecklat en maskin som ska deponera liggande kopparkapslar, som innehåller använt kärnbränsle. Detta är en av två metoder SKB jobbar med, den andra rör stående kapslar.

SKBs mål är att öka kunskapen kring liggande kapslar, som är huvudalternativ i de flesta länder, till samma nivå som den kunskap man har när det gäller stående kapslar.

- Livet är inte så enkelt att man kan säga att en metod är bättre än en annan. Vi vill helst inte behöva välja, säger SKBs Stig Pettersson, som varit med i EU-projektet Esdred från starten.

Tusentals ton betong kommer att gå åt till slutförvaret av kärnbränsle. Detta för att täta sprickor i berget, bygga pluggar och förstärka tunnlar. För att slutförvaret ska vara säkert på lång sikt är det viktigt att betongen har ett lågt pH-värde.

SKB s betong bygger på ett spanskt recept med svenska ingredienser.

- Vi har bytt ut en del av cementen mot kiseldioxid. För högt pH-värde kan påverka buffertar och får inte samma svällande egenskaper som den med lågt pH-värde, säger Stig Pettersson på SKB.

2,6 miljoner euro är den svenska delen av totalkostnaden i projektet.

Nu jobbar SKB vidare, dels med de två metoderna för deponeringen av kopparkapslarna, dels med receptet på betongen.

Marie Feuk

Mer om: SKB Kärnbränsle

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt