Nytt material ska ge billigare vätgas

2016-08-08 12:56  
Ett material bestående av bland annat nickel och vanadium har gett lovande resultat som katalysator vid vätgastillverkning med elektrolys.

Ett nytt material ger hopp om att vätgas ska kunna tillverkas billigare i framtiden. KTH-forskare har visat att materialet är en effektiv katalysator.

I omställningen till ett fossilfritt samhälle framhålls ofta vätgasen som ett lovande alternativ, bland annat vid ståltillverkning och som drivmedel i bränslecellsbilar .

Förhoppningar finns också att vätgas ska kunna användas som ett lager, så att energi från till exempel solen, kan sparas och användas vid ett senare tillfälle.

Problemet är att vätgas ofta är dyr att framställa. En metod är elektrolys, när en strömkälla används för att separera väte från syre i vatten. Metoden kräver dock mycket energi och ofta behövs dyra metaller som katalysatorer.

Men nu har forskare på KTH kommit på ett nytt sätt att separera väte och syre i vatten. Som katalysator har de använt ett nytt material, som bland annat består av nickel och vanadin. Dessa grundämnen är betydligt billigare än iridium och ruthenium, som annars är vanliga katalysatorer.

-Detta är första gången som metallen vanadin använts till vattenoxidation, och den fungerar mycket bra. Faktiskt bättre än vad vi forskare hade förväntat oss, säger Ke Fan, en av KTH-forskarna, i ett pressmeddelande.

Det nya materialet är uppbyggt i skikt där delarna av nickel och vanadin är ihopkopplade på nanometernivå.

-Materialkonstruktionen möjliggör inte bara en stor aktiv yta där vattenoxidationen kan ske, den förbättrar också elektronöverföringen inuti materialet, säger Chen Hong, en annan av KTH-forskarna.

Upptäckten ökar möjligheterna för billig och effektiv tillverkning av vätgas i stor skala. Forskningsresultaten publicerades nyligen i tidskriften Nature.

Linda Nohrstedt

Mer om: Energi Vätgas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt