Nytt material gör led-lampan billig som en glödlampa

2015-09-03 10:04  
Foto: Staffan Löwstedt / TT

En ny materialblandning kapar priset på lysdioder. Det hävdar amerikanska forskare.

Led-lampor har låg energiförbrukning och blir allt billigare. Men många konsumenter tycker fortfarande att de är för dyra, och forskargrupper och belysningsföretag söker nya lösningar för att sänka priset.

Nu presenterar forskare vid Florida State University en ny materialblandning för lysdioder som kan göra led-lamporna lika billiga som den gamla glödlampan. Det rapporterar tidningen Electronic Engineering Times.

Blandningen består av organiska och oorganiska material (bland annat organometalliska perovskitbaserade material samt polyetylenoxid) som kan avge rött, grönt och blått ljus. Genom att kombinera alla tre färgerna kan man få vita lysdioder.

Enligt forskarna används liknande material sedan tidigare i solceller, och flera andra forskargrupper försöker också utveckla nya lysdioder med dem. Men hittills har det behövts flera lager material, och då blir tillverkningen dyr. Floridaforskarna är först med att beskriva hur man kan tillverka lysdioder med ett enda lager material, vilket gör dem mycket billigare att tillverka. Materialblandningen kan dessutom appliceras vid rumstemperatur på ett billigt glassubstrat täckt med indiumtennoxid. Sedan hettas det upp till cirka 60 grader, en förhållandevis låg temperatur.

De nya rönen publiceras i tidskriften Advanced Materials. När tekniken kan tänkas nå marknaden framgår inte.

 

 

Charlotta von Schultz

Mer om: Led-lampa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt