Nytt larm från Fukushima

2011-03-25 07:39  

Tidigt i morse svensk tid upptäcktes ett misstänkt läckage i reaktor 3 vid det skadade kärnkraftverket Fukushima Daiichi i Japan.

Än så länge är informationen från de japanska myndigheter knapphändiga men enligt nyhetsbyrån AP misstänker man att  reaktorkärnan kan ha skadats vid den vätgasexplosion som inträffade i reaktorns överbyggnad den 14 mars.

– Det är mycket troligt att det varit någon typ av läcka i reaktor 3, säger Hidehiko Nishiyaa, talesman för Japans kärnkraftssäkerhetmyndighet enligt AP.

Kärnkraftverket Fukushima Daiichi omfattar totalt sex reaktorer, levererade i mitten och slutet av 1970-talet av amerikanska General Electric.

Reaktor 3 innehåller 170 ton radioaktivt bränsle.

Det är den enda av reaktorerna vid Fukushima Daiichi som innehåller det extremt giftiga ämnet plutonium.

Tidigare har de radioaktiva utsläppen från själva reaktorn varit kontrollerade och genomförts för att minska trycket i reaktorn. En läcka kan ge stora och okontrollerade utsläpp.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Tsunami Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt