Nytt gashot mot Ukraina kan drabba väst

2015-02-26 14:31  

I ett tv-framträdande varnar ryska gasjätten Gazproms talesman för stoppade leveranser till Ukraina i helgen, som även kan drabba leveranserna till Västeuropa.

Vladimir Putin har tidigare varnat för att gaskranen till Ukraina stängs av om landet inte förskottsbetalar till helgen. I går ville den ryska energiministern tona ner hotet, men idag framträdde Gazproms talesman Sergej Kuprijanow i tv och sa att "kommer inga pengar kan vi naturligtvis inte leverera".

Hotet sätts i verket redan till Helgen. Vladimir Putin har tidigare sagt att ett leveransstopp inte utesluter att även leveranserna till Västeuropa påverkas, rapporterar Reuters.

I förra veckan anklagade Ryssland regeringen i Kiew för att ha stängt gasleveranserna till de rebellkontrollerade områdena i östra Ukraina. Ryssland började också separata leveranser till dessa områden, men gjorde klart att dessa leveranser ska räknas med i den samlade mängd som man levererar till Ukraina.

Regeringen i Kiew godkänner inte det resonemanget eftersom man inte har kontroll över hur gasen fördelas i det rebellkontrollerade området.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt