Nytt extra energimöte i EU: ”Avsluta det vi inledde”

2022-09-13 16:19  
Energiminister Khashayar Farmanbar (S) deltog i förra veckans extrainsatta energiministermöte i EU. Nu är ytterligare ett extramöte inplanerat, till den 30 september. Arkivfoto. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Om drygt två veckor ska EU:s medlemsländer försöka enas om gemensamma åtgärder för att lösa krisen kring de höga energipriserna.

”Den 30 september ska vi försöka avsluta det vi inledde i förra veckan. Jag har just kallat in till ett nytt energiministermöte för att diskutera EU-kommissionens förslag”, skriver Jozef Sikela, industriminister i ministerrådets ordförandeland Tjeckien, på Twitter.

Förslagen från kommissionen godkändes formellt under tisdagen men presenteras först under onsdagen: dels i kommissionsordförande Ursula von der Leyens stora linjetal om läget i unionen klockan 9, dels på en presskonferens i Strasbourg med klimatkommissionären Frans Timmermans och energikommissionären Kadri Simson klockan 14.30.

EU-ländernas energiministrar lade i fredags fram sina önskemål till kommissionen, bland annat om ett tak för energibolagens övervinster men också om någon form av tillfälliga åtgärder där även pristak på gas kan komma att ingå.

Mer om: EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt