Nytt EU-krav: Cigaretten som självdör

2011-11-16 13:48  

Krav på att cigaretter ska släcka sig själva införs 17 november. Det kommer att rädda tusentals liv.

Även om så många som en halv miljon människor dör av aktiv rökning i EU varje år så orsakar cigaretter som tänds och blir liggande upp till 30000 bränder med tusentals dödade och skadade som följd.

För att minska den olycksorsaken införs från 17 november krav i EU på att cigaretter som inte aktivt röks ska släcka sig själva. Sådana krav finns redan i USA, Kanada och Australien, samt i Finland.

Cigaretter med självsläckande egenskaper kallas Rip (Reduced ignition propensity) och har på två ställen utmed cigarettpappret en ring av en tjockare papperskvalitet. När glöden kommer till ringen självdör den av syrebrist om inte rökaren aktivt blossar förbi ringen.

Genom att glöden är aktiv kortare tid än för en cigarett utan dessa ringar minskar risken för att temperaturen blir tillräckligt hög för att sätta igång en brand om en cigarett ligger på textilier, exempelvis vid sängrökning.

Enligt en finsk undersökning har antalet bränder som relateras till cigaretter minskat med 43 procent sedan reglerna om Rip-cigaretter infördes i landet.

Håkan Abrahamson

Mer om: Cigarett Rökning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt