Nytt bottenrekord i Arktis

2012-09-21 10:02  

Istäcket i Arktis har smält till ett nytt bottenrekord. Den 16:e september täckte isen 3,41 miljoner kvadratkilometer, den minsta ytan sedan mätningarna startade 1979.

Satellitmätningar från det nationella snö- och isdatacentret (NSIDC) i USA visar att istäcket den 16e september krympt till 3,41 miljoner kvadratkilometer. Därmed är det tidigare bottenrekordet från september 2007 slaget med råge. Då täckte isen 4,1 miljoner kvadratkilometer.

-Även om vi länge har vetat att planeten värms upp och att förändringarna märks först och mest i Arktis, så var få av oss beredda på hur snabbt förändringarna skulle inträffa, säger Mark Serreze, NSIDC:s ordförande i ett uttalande.

Centrumets forskare konstaterar dessutom att havsisen förändrats dramatiskt. Den har blivit både tunnare och yngre. Förr dominerade flerårig is, alltså is som hade överlevt åtskilliga somrar. På senare tid består allt större delar av is som bildats den senaste vintern och som riskerar att smälta bort nästa sommarsäsong.

NSIDC startade sina satellitmätningar 1979. De sex åren med minst isutbredning har inträffat de senaste sex åren. Årets bottennivå är nästan 50 procent lägre än genomsnittet mellan 1979 och år 2000. Forskarna flaggar för att årets minimivärde är preliminärt. Om vädret slår om kan isen smälta ytterligare.

Isen i Arktis har länge setts som en känslig indikator för det förändrade klimatet. Klimatmodellerna pekar på att uppvärmningen går mycket snabbare där jämfört med genomsnittet på jorden. Men isavsmältningen går nu snabbare än vad många forskare förutspått.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt