Nytt blixtrekord i Sverige efter ovädret

2014-08-04 08:27  
Foto: Pixabay

Förra söndagens blixtrekord stod sig bara en vecka.

Gårdagens regn och åskväder resulterade i ett blixtrekord. Det kom upp i hela 47 901 blixturladdningar.

– Det är det största antalet urladdningar som vi uppnått sedan vi började mätningarna 2002, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Det tidigare rekordet sattes så sent som för en vecka sedan då det under söndagen 27 juli registrerades 43 500 blixtar.

Ett tiotal vattenskador och minst två bränder blev följderna av det kraftiga åskovädret som drog fram över södra Sverige i natt. I skånska Gislöv började en villa brinna efter att blixten slagit ned i taket.

– Vi fick tidigt besked om att familjen hade tagit sig ut, det brann i takkonstruktionen under närmare en halvtimme, säger Torbjörn Krokström, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.

Räddningstjänsten fick även åka ut på ett tiotal automatlarm. I Lund slog blixten ned ute på ett fält.

– Det brann på ungefär 200 kvadratmeter, men regnet hjälpte oss att släcka.

Ovädret orsakar kraftiga förseningar i tågtrafiken nu på morgonen. Tågtrafiken mellan Landskrona och Helsingborg leds om och ersätts av bussar efter ett signalfel. Trafikverket beräknar att felet ska vara avhjälpt vid nio-tiden.

Vid tretiden gick SMHI ut med en klass 1-varning för "kraftig åska och stora regnmängder" i följande sydvästliga län: Skåne, Halland, Kronoberg, Jönköping, Västra Götaland och Värmland. Varningen gällde i natt och fortsätter att gälla under dagen.

Härsnäs i Östergötland hade det riktigt hett i går, med 34 grader. Det är den högsta temperaturen i augusti i Sverige sedan 1992, då det var 36,2 grader i Målilla i Småland. Gårdagen var den varmaste augustidagen i Visby någonsin med hela 32,9 grader. Mätningarna där startade 1895. Tidigare låg rekordet på 31,8 grader från 1992.

Linnea Rehn tror att det finns chans för fler rekord i dag måndag 4 augusti.

– Vi väntar temperaturer på dryga 30 grader i östra Götaland, östra Svealand och sydöstra Norrland. Absolut finns det möjlighet att det blir ännu lite varmare i dag, säger hon.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt