Nybyggda motorvägar flyttar vindkraftsel från norr till söder

2012-11-08 07:00  

Utan nya elnät blir det ingen energirevolution i Tyskland. Elmotorvägar ska leda vindkraftsel från norr till söder. Men nätutbyggnaden är försenad.

Förra vintern tvingades de tyska nätoperatörerna gång på gång att koppla in reservkraft för att möta efterfrågan på el.

Vid 197 tillfällen var problemet det omvända och vindkraftverk fick stängas av för att inte överbelasta nätet. En rejäl ökning från 39 ingrepp ett år tidigare, visar en rapport om energiläget från Bundesnetzagentur, den myndighet som övervakar elnätet.

– Det finns inga tekniska alternativ till att bygga ut nätet, slog generaldirektören Jochen Homann samtidigt fast.

Till 2022 – när de sista tyska kärnkraftverken stängs av – måste det tyska elnätet byggas ut med 3 800 kilometer nya ledningar, en ökning med 22 procent.

Här ingår elmotorvägarna som behövs för att leda vindkraftselen från norr till söder.

Dessutom måste 4 400 kilometer byggas om och moderniseras. Men av de 1 800 kilometer ledningar som har pekats ut som särskilt angelägna har bara 200 kilometer byggts. Förseningarna beror delvis på att boende har protesterat mot högspänningsledningar nära sina hus.

Samtidigt står en ny vinter för dörren. För att undvika en ny kris ökas reservkapaciteten, bland annat genom import från Österrike.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt