Nya vindkraftspusslet: - Morphic passar in i GE

2008-11-28 13:40  

Enligt tidningen Miljörapporten förhandlar Morphic Wind med General Electric om ett samarbete. General Electric är på offensiv i Skandinavien.

Energiteknikföretaget Morphic i Karlskoga har nyligen knoppat av sin vindkraftsverksamhet i ett separat holdingbolag Morphic Wind, bland annat för att kunna gå in i allians med andra företag.

Tidningen Miljörapporter skriver i sitt nya nummer att Morphic Wind förhandlar med den amerikanska energijätten General Electrics vindkraftsbolag GE Wind om ett samarbete.

Miljörapporten har dock inte fått någon bekräftelse på uppgifterna från sin källa.

Men pusselbitarna ser ut att passa ihop.

GE ska in i Norden
GE Wind har nyligen inlett en storsatsning i de nordiska länderna meden helt ny turbin på 2,5 MWsom sägs vara specialanpassad till de nordiska ländernas behov.

GE Wind har också en 3,5 MW turbin som är framtagen för hårda vindlägen, framför allt till havs.

Annars är det GE Winds 1,5 MW turbin som är den som sålt stora upplagor. Nyligen levererades turbin nr 10 000.

Winwind och Scanwind
Morphic i sin tur har en stark business i Norden med ett avtal med den finska turbintillverkaren WinWind och tyska Kenersys, som har det ursprungliga patentet på den teknik som WinWind bygger sina turbiner på.

Den största beställningen kommer från Vindpark Vänern där Morphic ska resa tio stora vindkrafverk från WinWind på Gässlingegrund i norra Vänern.

Men den spektakulära affären är köpet av 80 procent av aktierna i den norska turbintillverkarenScanwind.

Scanwind har en 3,5 MW direktdriven turbin som ska vara väsentlig lättare än motsvarande växellådsturbiner. Scanwind har hittills sålt 14 turbiner. De flesta finns i en vindkraftspark i Nærøy kommun i Nord-Trøndelag i mellersta Norge.

Vattenfall stöttar Morphic
I samband med att Morphic köpte 80 procent av Scanwind i somras tecknades ett preliminärt samarbetsavtal med Vattenfall.

Samarbetet innebär att om Scanwind-turbinen håller vad Morphic lovar är Vattenfall berett att skriva ett långsiktigt leveransavtal från och med 2010.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt