Nya uppgifter: Giftskummet användes tidigare

2015-02-06 12:04  
Marcus Asplund, chef för förebyggande arbete vid Västra Sörmlands Räddningstjänst. Foto: Sammy Pettersson/Västra Sörmlands Räddningstjänst

Räddningstjänsten i västra Sörmland övade upp sitt PFOS-haltiga släckskum. Men det gjordes tidigare än vad som förut har uppgetts.

Nyteknik.se publicerade i tisdags en artikel där det framgick att räddningstjänsten i västra Sörmland passade på att öva upp sitt PFOS-haltiga släckskum 2010, året innan användningsförbudet för PFOS-skum skulle träda i kraft.

Artikeln baserades på uppgifter från Marcus Asplund, chef för förebyggande arbete på räddningstjänsten i västra Sörmland. Men nu vill han korrigera sin information.

- Det var hösten 2007 som vi övade upp det skum vi hade i bilarna. Och då var det på leverantörens rekommendationer, för att prover hade visat att bäst före datumet var utgånget, säger han.

Så ni övade inte upp PFOS-skummet för att det snart skulle bli förbjudet?

- Nej.

Hur kom det sig att du tidigare sa till mig att det var på grund av förbudet som ni övade upp skummet?

- Därför att jag missuppfattade min kollega. Jag trodde att årtalet var 2010, men det visade sig att det var 2007.

Hur kan ni vara säkra på uppgifterna nu?

- Det har vi papper på. Vi har en övningsbank och där står när övningarna hölls. Och han som hade hand om skum då sa att det var för att vätskan var för gammal.

Så när fick ni reda på att PFOS-skummet skulle bli förbjudet?

- Håll i dig nu. Vi visste om det hösten 2014. Vi fick vetskap om förbudet efter en olycka på väg 56, när vi släckte en fordonsbrand med skum.

Hur kunde det vara så sent?

- Jag vet inte. Ingen kan påminna sig om att de har sett något meddelande med information om förbudet, det är lite skrämmande. Vi har haft himla många seminarier under åren men jag kommer inte ihåg ett enda seminarium som har tagit upp förbudet.

Men du sa ju att ni hade fått information av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 2009?

- Ja, jag förhastade mig när jag sa det.

Hur mycket PFOS-skum var det ni övade upp 2007?

- Ungefär 600 liter. Det som fanns i bilarna i Katrineholm.

Vad fyllde ni på med då i tankarna?

- Vi köpte in Presto AFFF 3% och Sthamex SVM. Enligt leverantörerna innehåller de inte PFOS, säger Marcus Asplund.

PFOS

  • Perfluoroktansulfonat, PFOS, är kroniskt giftigt, reproduktionsstörande och giftigt för vattenlevande organismer.
  • Det är ett mycket stabilt ämne som inte bryts ner i naturen. I kroppen binder PFOS till proteiner, och lagras i levern och blodet.
  • Förhållandevis höga halter av PFOS hittas i djur, till exempel isbjörnar i Arktis. Ämnena finns också i människors blod, även i nyfödda.
  • PFOS har upptäckts i dricksvatten på flera håll i landet, till exempel i Kallinge, Tullinge och Uppsala. Föroreningarna tros komma från brandövningsplatser där släckskum med PFOS tidigare har använts.

Linda Nohrstedt

Mer om: PFOS Brandskum

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt