Nya torkskåp drar lika mycket el som gamla

2011-11-14 09:34  
Nya torkskåp drar lika mycket som äldre visar ett test från Energimyndigheten. Foto: Scanpix

Många nya apparater drar mindre ström än gamla. Men när det gäller torkskåp har ingenting hänt. Nya torkskåp drar lika mycket som äldre visar ett test från Energimyndigheten.

På daghem, skolor och fritids i Sverige står det omkring 80 000 torkskåp. Där drar de tillsammans minst 48 miljoner kilowattimmar per år.

Men energinotan blir inte mindre även om en skola byter ut sina gamla torkskåp mot nya. Det visar ett nytt test från Energimyndighetens Testlab. Resultatet visar att nya torkskåp drar lika mycket el som ett som är 30 år gammalt.

–Teknikutvecklingen har inte gått framåt som den har gjort på andra vitvaror. En förklaring ligger troligen i att torkskåpen inte har någon energimärkning, säger Helena Nilsson, ansvarig för testet på Energimyndighetens Testlab i ett uttalande.

Testresultaten visar att torkskåpen klarar sin uppgift men att torkningen är ojämn. Vanligast är att kläderna i mitten av skåpet blir övertorkade samtidigt som de som hänger vid sidorna torkar långsammare.

Testet visar också att bara runt hälften av energin går åt till torkning, resten är förluster.

Men det finns nya lösningar. Ny Teknik har tidigare skrivit om det svenska företaget Knycer som utvecklat ett torkskåp som drar hälften så mycket energi som ett vanligt torkskåp.

Torkskåpet använder en avfuktare istället för varmluft för att torka kläderna. En fläkt blåser vanlig rumstempererad luft över kläderna och fukten samlas upp av en kondensavfuktare i botten av skåpet.

Knycer har tidigare fått ett tillväxtlån på 1,5 miljoner kronor från Energimyndigheten men det nya skåpet ingick inte i testet.

- Det kan bli aktuellt med ett kompletterande test vid ett senare tillfälle, säger Pär Westlund, Enhetschef vid Testlab.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Alla Tjänstebilar

ANNONS

Debatt

COMSOL