Nya solkraften motsvarar 6 reaktorer

2009-03-17 09:42  

Solcellsmarknaden slog alla rekord förra året. Den installerade effekten förra året blev nästan 6 GW. Det är lika mycket som sex kärnreaktorer - och det mesta finns i Europa.

UPPDATERAD med korrekta siffror för totalt installerad solcellskapacitet i världen samt korrekt jämförelse med kärnkraftsproduktion.

Förra året installerades det mer än dubbelt så mycket solceller i världen som året innan - 5,95 GW 2008 mot 2,83 GW 2007, konstaterar den amerikanska energikonsulten Solarbuzz, som varje årpublicerar statistik över världsmarknaden.

Den sammanlagda mängden solceller som har levererats i världen är ca 20 GW varav nästan en tredjedel levererades under förra året.

Fyra gånger mer el från kärnkraft
Det finns alltså en sammanlagd solcellskapacitet på närmare 20 GW, som enligt branschuppskattningar producerar 25-40 TWh el per år.

En normalstor kärnreaktor är på cirka 1 GW, men producerar 7 TWh el per år. 20 kärnreaktorer skulle alltså producera 140 TWh el per år, vilket är 3-5 gånger så mycket som solcellskraftverken mäktar med.

Spanien ökade mest
Fyra femtedelar av den installerade effekten finns i Europa, läs Spanien och Tyskland.

I Spanien fullkomligt exploderade solcellsmarknaden förra året efter de mycket generösa statliga subventionerna.

Marknaden i Spanien växte förra året med 280 procent eller 2,46 GW.

Även Tyskland har generösa subventioner och ökade förra året med 1,85 GW.

Resten av Europa ökade bara med 0,31 GW installerad solcellskapacitet.

Tredje största solcellslandet 2008 är USA, med 0,36 GW ny solcellskapacitet.

Men Tyskland är fortfarande störst
Men trots att Spanien förra året installerade mer solcellskapacitet än Tyskland är forfarande Tyskland det största solcellslandet med 6 GW installerad kapacitet.

Världens största solcellstillverkare är tyska Q-Cells, som för ett år sedan köpte det svenska tunnfilmsföretaget Solibro. Q-Cells har en tiondel av världsmarknaden.

Ett dussintal tillverkare står för cirka 60 procent av världsproduktionen.

Fem av de större finns i Kina och på Taiwan - Suntech, Motech, Yingli, JA Solar och Ningbo. De ökade sin sammanlagda marknadsandel från 35 procent 2007 till 44 procent 2008, enligt Solarbuzz.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt