Energi

Nya regler för vindkraft på nätet

Mikael Schmidt

Nu ska reglerna ses över för dem som installerar vindkraft på elnätet.<br></br> - Kan vi få dem och nätägarna att hantera säkerhet och störningar på rätt sätt har vi kommit långt, säger Mikael Schmidt på Elsäkerhetsverket.

Publicerad

För dem som köper och installerar vindkraftanläggningar finns idag inga tydliga regelverk. De föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) som finns är visserligen tydliga men gäller bedömningar om störningar från enskilda produkter eller fasta installationer. Klagomål om störningar är subjektiva och vem som bär ansvaret kan vara svårt att reda ut, eftersom både nätbolaget och vindkraftsägaren ska ta sin del av ansvaret.

När nu vindkraften ska byggas ut i hög grad ökar risken för störningar på nätet. De kan uppstå som högfrekvent brus i radion, tv:n eller i telefonen eller som elavbrott av och till (se NyT 2009:12). Det kan även handla om långsamma variationer i spänningen då elproduktionen från stora vindkraftsparker kommer att variera med vinden, enligt Mikael Schmidt. Att reglera detta i realtid blir svårt och ju större del av kraftproduktionen som kommer från vindkraft desto större blir utmaningen att klara detta, anser han.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här