Nya kraftfulla solceller

2010-04-16 07:31  
Sunpowers 315W modul. Modulen saknar framkontakter som normalt brukar synas på framsidan av cellerna. Framkontakterna har integrerats in i cellen för att öka den aktiva cellytan som solljuset kan träffa. Foto: Sunpower

De solcellsmoduler som installerats hittills i Sverige har en verkningsgrad på max cirka 14 procent. Nu lanserar amerikanska Sunpower en modul med nästan 20 procents verkningsgrad.

Sunpowers moduler med monokristallina kiselsolceller har en verkningsgrad på 19,3 procent, vilket är betydligt bättre än de flesta andra moduler som i dag finns på marknaden.

- Tillsammans med Sanyos HIT-modul är Sunpowers moduler förmodligen de bästa solcellsmodulerna som massproduceras idag, säger Petter Sjöström hos den svenska återförsäljaren Direct Energy.

Samtidigt är de cirka 20 procent dyrare per W än en klassisk modul med monokristallina celler tillverkad i Europa och dubbelt så dyra som de billigaste kinesiska konkurrenterna.

- Jo, men då måste man också titta på kvalité och tillverkning, säger Petter Sjöström.

- Vilka celler har använts i modulen? Vilket glas? Med vilken precision har modulen tillverkats, vilka maskiner har använts vid sammansättning och vilka testapparater har använts för att mäta upp effekten?, tillägger Petter Sjöström.

Bengt Stridh, utvecklingsingenjör på ABB och expert på småskaliga solcellsanläggningar, ser Sunpowers solcellsmoduler som ett bra alternativ för dem som vill installera solceller på det egna taket:

- De ger mera energi per ytenhet, vilket är bra om ytan är begränsad.

- För en given effekt ger de också lägre installationskostnader och lägre vikt, vilket kan ha betydelse för större installationer på tak.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt